top of page
Ultimi totaalprojecten

Welk type verwarming is de beste voor jouw woning? Een wel te overwegen keuze bij een renovatie of verbouwing.

Om de winter comfortabel door te komen, kunnen we niet zonder verwarming. Maar welk systeem kies je daar best voor? Vloerverwarming of toch maar klassieke radiatoren? Of een combinatie van de twee?

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, en de keuze voor het ene dan wel het andere is afhankelijk van onder meer de bouwschil, de warmteopwekker, je gebruiksgewoonten, esthetische eisen en budget. Deze 5 overwegingen moet je maken voor je een keuze maakt:


1. Hoe ziet de bouwschil eruit?

Een eerste stelregel is dat vloerverwarming enkel in goed geïsoleerde woningen aan de orde is, zoals nieuwbouw of ingrijpende renovaties. Convectoren en radiatoren zijn geschikt voor gebouwen met zowel grote als kleine warmte-verliezen, al heeft de isolatiegraad wel altijd een impact op hoe efficiënt het systeem kan werken. Daarnaast is het risico op oververhitting een belangrijk aandachtspunt. Heb je in de woonkamer grote zuidgerichte raampartijen, zonder oversteek of zonwering, dan kan er op een zonnige winterdag onverwacht toch veel warmte de woning binnendringen. Vloerverwarming is door zijn inerte karakter niet altijd in staat om daar voldoende snel op te reageren.




2. Hoe wordt warmte opgewekt?

Een warmtepomp werkt het best aan watertemperaturen van zo’n 30°C; een gascondensatieketel behaalt aan 50 à 60°C een uitstekend rendement en kan in principe ook probleemloos, zij het iets minder efficiënt, watertemperaturen tot 80°C leveren.

Dat betekent dat je een warmtepomp het best met vloerverwarming of lagetemperatuurconvectoren combineert, en dat een gascondensatieketel met elk systeem compatibel is. Opnieuw spelen hierin de warmteverliezen een rol. Lagetemperatuursystemen vergen een goede isolatiegraad wil je het comfortabel warm krijgen in huis.

3. Hoe wordt de ruimte gebruikt? 

Een inert systeem zoals vloerverwarming is vooral geschikt voor ruimtes waarin je lange tijd vertoeft en waar je een relatief constante temperatuur wil aanhouden. Ruimtes met een kortstondige doch hoge warmtevraag, zoals de badkamer, vragen een systeem met een snelle reactietijd. In de meeste woningen worden systemen dan ook gecombineerd.

Wist je dat vloerververwaming en een warmtepomp de ideale combinatie zijn om je woning duurzaam te verwarmen?


Ultimi: Bij deze badkamerrenovatie werd gekozen voor een handdoekradiator met een elektrische boosterfunctie. Op die manier kan je op een korte tijd de badkamer verwarmen tot een hogere gewenste temperatuur. Meer informatie omtrent badkamer verwarming? Meer info in ons eerdere artikel.



4. Welke esthetische eisen gelden er?

Comfort en energie-efficiëntie moeten bij de keuze van het afgiftesysteem primeren, maar esthetische eisen kunnen bij twijfel doorslaggevend zijn. Wil je bij renovatie de authentieke parketvloer behouden, dan zal je waarschijnlijk niet voor vloerverwarming kiezen. Afhankelijk van andere criteria kan je dan voor radiatoren, convectoren of zelfs wand- of plafondverwarming kiezen.


5. Wat is het budget?

Het kostenplaatje is de som van de aankoopprijs van de toestellen en onderdelen, de prijs van de plaatsing, en het uiteindelijke energieverbruik van het complete verwarmingssysteem. In nieuwbouw hoeft vloerverwarming niet noodzakelijk een meerprijs te betekenen, maar bij renovatie liggen de zaken veelal anders. Bestaande radiatoren vervangen door energiezuinigere of meer performante radiatoren of convectoren, zal nu eenmaal minder impact hebben dan het uitbreken en terugplaatsen van vloeren om vloerverwarming te voorzien.


Ultimi: De keuze van verwarming is dus verre van een eenvoudige keuze. Bij een renovatieproject wordt dit dan ook bekeken in functie van het gehele project. Naast onze eigen expertise reken we ook op de kennis van de architect en de EPB verslaggever waarmee wordt samengewerkt. Met andere woorden, bezorg ons uw inbreng en wensen en wij zetten die om in de de realiteit.



Bron: Livios



Opmerkingen


bottom of page