In 2025 veranderen enkele belangrijke bouw- en renovatieregels. Heb jij pas een bouwgrond gekocht of ga je jouw woning dit jaar renoveren? Wij zetten alle belangrijke wijzigingen voor je op een rij.
1. Vereenvoudigde omgevingsvergunning
Wie een woning bouwt, renoveert, sloopt of uitbreidt, moet een vergunning aanvragen. Momenteel zijn er twee vergunningsprocedures die je kan volgen: de gewone procedure waarbij er een openbaar onderzoek plaatsvindt of de vereenvoudigde procedure die voornamelijk voor kleinere projecten dient. In de loop van 2025 zou er één modulaire procedure komen die de twee huidige vervangt. Wie een aanvraag indient, zal afhankelijk van de inhoud en de aard van het dossier bepaalde modules al dan niet moeten doorlopen. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regels in werking zullen treden.
2. Nieuwe EPB-eisen
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de EPB-eisen voor nieuwbouw en (ingrijpende) renovaties. Bij nieuwbouw mag je geen gasaansluiting meer voorzien en zakt het minimumaandeel hernieuwbare energie van minstens 25 kWh/m² per jaar naar 15 kWh/m² per jaar. Hiervoor wordt er enkel nog gekeken naar eigen productie via zonnepanelen en -boilers. Een wijziging die zowel voor nieuwbouw als ingrijpende energetische renovaties geldt: een verwarmingssysteem met water als afgiftesysteem moet een rendement van minimaal 130% hebben.
3. Gasaansluiting verboden bij aanvraag omgevingsvergunning
Vanaf 1 januari 2025 zal je geen aardgasaansluiting meer mogen voorzien bij nieuwbouwprojecten. Het verbod geldt voor omgevingsvergunningen die vanaf 1 januari 2025 worden aangevraagd. Zo zal je dus geen gasketel meer kunnen plaatsen bij nieuwbouw. Ook een hybride warmtepomp waarbij je een condensatieketel met een lucht-waterwarmtepomp combineert, is niet langer een optie. Bij bestaande woningen, mag je wel nog een nieuwe gasketel plaatsen of een nieuwe gasaansluiting aanvragen. Is je woning nog niet aangesloten op het gasnet, dan betaal je vanaf 2025 de werkelijke aansluitkosten in plaats van de begrensde kostprijs: zo’n 1.500 tot 1.700 euro in plaats van 250 euro.
Tip: Een alternatief voor een aardgasaansluiting is propaan, dat in een boven- of ondergrondse tank in je tuin wordt opgeslagen.
4. Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw
Sinds 2023 is het voor nieuwbouwwoningen verplicht om met een (hybride) warmtepomp te verwarmen. Vanaf 1 januari 2025 worden elektrische warmtepompen verplicht en zullen hybride installaties verboden worden. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen: geothermische warmtepompen die warmte halen uit de bodem of het grondwater, lucht-waterwarmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht en die afgeven aan het warmwatercircuit van je woning en lucht-luchtwarmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht en die rechtstreeks afgeven aan de lucht in je woning.
5. Verbod stookolieketel in Brussel
Vanaf 1 juni 2025 wordt de verkoop van stookolieketels verboden in Brussel. Zowel in nieuwe als bestaande woningen zal je vanaf dan dus geen nieuwe mazoutketel meer kunnen plaatsen. Aangezien in Brussel slechts 16% met stookolie verwarmt, zal deze transitie weinig huishoudens kopzorgen bezorgen.
6. Uitfasering stookolieketel in Wallonië
In Wallonië verwarmt nog ongeveer de helft van de gezinnen met stookolie. Vanaf 1 maart 2025 mogen er in nieuwbouwwoningen geen mazoutketels meer geplaatst worden. Bestaande woningen mogen hun stookolieketel nog tot 1 januari 2026 vervangen door een nieuwe. Daarna zal er een algemeen verbod komen op de plaatsing van stookolieketels. Wil jij overstappen naar een andere energiebron? Ontdek hier welke verwarmingsoplossing geschikt is voor jouw woning.
7. Promaz-fonds voor lek in stookolietank
Het aantal lekkende stookolietanks in België wordt geschat op zo’n 6.000 à 9.500. Tot en met 28 februari 2025 kan je nog een beroep doen op het Promaz-fonds voor een financiële en/of operationele tussenkomst om je bodem te saneren na een mazoutlek. Je kan niet enkel een actuele aanvraag indienen, het fonds werkt ook retroactief voor wie in het verleden werd geconfronteerd met een mazoutlek en de saneringskosten al heeft betaald.
8. Tweedehands houtkachels verboden in Brussel
Houtkachels en open haarden zijn in Brussel verantwoordelijk voor ongeveer één tiende van het fijnstof in de lucht. Daarom mag je er vanaf 1 januari 2025 geen tweedehands houtkachels meer plaatsen. Enkel kachels die aan de Ecodesign-richtlijn voldoen, zijn toegelaten. Die legt normen op over onder andere de uitstoot om voor een betere luchtkwaliteit te zorgen. Nieuwe kachels voldoen sowieso aan deze richtlijn, maar tweedehands kachels zijn vaak nog te vervuilend wat de deeltjesuitstoot betreft.
9. Sloop en heropbouw btw-regel voor ontwikkelaars
Het verlaagde btw-tarief van 6% werd eerder al permanent gemaakt voor particulieren die een woning slopen en heropbouwen. Voor projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurbedrijven kwam er een overgangsmaatregel: zij zouden tot eind 2024 nog een beroep kunnen doen op het verlaagde btw-tarief. Maar dankzij een nieuw wetsvoorstel werd deze maatregel met een half jaar verlengd. Zo mogen ze nog tot eind juni 2025 het verlaagde btw-tarief hanteren. Dit geldt wel enkel voor projecten die al opgestart zijn en waarvoor er een vergunning werd aangevraagd voor 1 juli 2023.
댓글