Terwijl Vlaanderen al wel een stop heeft gezet op nieuwe stookolieketels, zijn ze nog niet helemaal verboden. Brussel en Wallonië schakelen een versnelling hoger en voeren binnenkort strengere maatregelen in. Welke regels gelden in elk gewest voor het doen uitdoven van de mazoutketel in België? Een overzicht!
Wanneer is de mazoutketel verboden in Vlaanderen?
België is nog steeds een stookolieland. Bijna 1 op 6 huishoudens verwarmt zijn woning met stookolie. Dat terwijl 40% van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van het verwarmen op stookolie. Daarom faseert ons land stookolie uit. Elk gewest heeft zijn eigen regelgeving over de uitfasering. Zo is het in Vlaanderen sinds 1 januari 2022 verboden om nog nieuwe stookolieketels te plaatsen. Je mag wel nog een bestaande stookolieketel vervangen, op voorwaarde dat er geen gasaansluiting mogelijk is. In 2035 komt er een algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels.
Brussel versnelt uitfasering van mazoutketels
Brussel schakelt een versnelling hoger dan Vlaanderen. Daar is de verkoop van stookolieketels verboden vanaf 1 juni 2025. Zou je dus je bestaande stookolieketel willen vervangen door een nieuwe, dan heb je nog maar even de tijd. Al is het beter om te kijken naar alternatieven, zoals de warmtepomp of propaan. Momenteel verwarmt 10 tot 14% van de Brusselaars hun woning of appartement met stookolie.
Strengere regels voor mazoutketels in Wallonië
Dat aantal ligt in Wallonië beduidend hoger: 50% van de Walen verwarmt zijn woning met stookolie. De uitfasering neemt daar een ander ritme aan. Voor nieuwbouw is het plaatsen van een stookolieketel verboden vanaf 1 maart 2025. Bestaande ketels mogen tot 1 januari 2026 vervangen worden. De Vlaamse regel dat stookolie nog wel mag als er geen gasaansluiting in de straat is, gaat niet op voor Wallonië. Philippe Henry, voormalig Vicepresident van Wallonië (Ecolo): “Slechts 43% van de Waalse gebouwen heeft een gasaansluiting in de straat, tegenover 93% in Vlaanderen. Slechts weinig Waalse gebouwen worden met stookolie verwarmd als ze in een gebied liggen waar gasdistributie is. De Vlaamse uitzondering is dus niet toepasbaar in Wallonië.”
Bron: LIVIOS
Comments