top of page
  • Ultimi totaalprojecten

Ben jij al overgeschakeld van arm naar rijk gas?

Tegen 2025 moet heel België rijk gas hebben. Daarom werken de Belgische netbeheerders, Synergrid en de federale overheid aan een omschakeling van arm naar rijk gas. Die ging van start in 2018 en zal duren tot eind 2024. In Brussel is de omschakeling afgerond, maar in Vlaanderen en Wallonië zitten we nu in de laatste rechte lijn. Dat vraagt om een update. Want wat is rijk gas? En waarom moeten we overschakelen?



Waarom moeten we omschakelen naar rijk gas?


Nederland draait immers in 2030 de kraan van arm gas helemaal dicht. De gaswinning gebeurt in Groningen (in het noorden van Nederland), maar in die regio zijn er aardbevingen vanwege de gaswinning. Daarnaast raken de gasreserves er uitgeput. Daarom besliste de Nederlandse overheid om de export te verminderen, om deze dan uiteindelijk volledig stop te zetten in 2030.  Dat is de reden waarom we in België moeten overschakelen naar rijk gas. Nederland liet al in 2012 weten dat ze de levering van arm gas gingen afbouwen. Daarom zijn de gasleveranciers reeds in 2018 gestart met de omschakeling. Concreet ging het over gemeenten in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen. In totaal moesten er 1,6 miljard huishoudens en bedrijven omschakelen naar rijk gas. Tegen september moet de omschakeling afgerond zijn en hebben we enkel nog rijk gas in België.


Wat moet jij doen om klaar te zijn voor rijk gas? Het is wel belangrijk dat je laat controleren of je gasinstallaties kunnen werken op rijk gas. Je installateur of technicus kan kijken of je toestellen compatibel zijn. Sommige toestellen zullen aangepast of vervangen moeten worden. Toestellen van voor 1978 en bepaalde toestellen die in het buitenland gekocht zijn, zijn niet geschikt voor rijk gas en moeten vervangen worden. Moet je je verwarmingsinstallatie vervangen, dan kan je hiervoor in Vlaanderen Mijn VerbouwPremie aanvragen als je je gasinstallatie vervangt door een warmtepomp. Dateren jouw toestellen van 1978 of de jaren daarna, dan is de kans groot dat ze werken op rijk gas. Misschien is er een aanpassing nodig, maar daarvoor is het dus belangrijk dat je een installateur of een bevoegd technicus inschakelt. Daarnaast komt de netbeheerder nog langs om de drukregelaar van je gasmeter te vervangen. Björn Verdoodt, woordvoerder van Fluvius: “Elke klant die moet ombouwen van arm naar rijk gas én die een huisdrukregelaar heeft op 25 mbar zal voor het conversiemoment een regelaar van 21 mbar krijgen.”

Wat als je je gastoestellen niet laat nakijken?


Laat je je gastoestellen niet nakijken, dan zullen ze na de omschakeling misschien niet meer optimaal functioneren. Ze kunnen dan meer CO produceren, meer roet uitstoten, meer gas verbruiken of sneller verslijten. Je hebt er dus alle baat bij om dit te laten controleren alvorens de omschakeling. Laat ook alle gastoestellen checken, zowel de verwarmingstoestellen (verwarmingsketel, boiler, kachel, convectoren, haard) als keukentoestellen (oven, kookplaat, fornuis).


Welke gemeenten moeten er nog aan bod komen?


Als jouw gemeente nog aan bod moet komen, dan heb je hiervan normaal gezien een brief van je netbeheerder ontvangen. In Vlaanderen zijn er nog twee omschakelmomenten: op 1 juni en 1 september. Björn Verdoodt van Fluvius: “Op 1 juni gaat het om 53.500 gasaansluitingen in Vlaams-Brabant, ten zuidwesten van Brussel. En op 1 september wordt de grootste groep van 380.000 klanten omgezet in delen van de Kempen, delen van Limburg, delen van Oost-Brabant en ten oosten van Mechelen. Vorig jaar verstuurden we brieven naar alle klanten die we in 2024 zullen ombouwen. Op die manier hebben ze ruim de tijd om hun toestellen op gas te laten controleren en -indien nodig- te laten aanpassen.”  Op www.gasverandert.be kan je nakijken of en wanneer jouw gemeente aan bod zal komen. 

In Brussel hebben ondertussen alle gemeenten rijk gas. Sibelga, de distributienetbeheerder van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, rondde de omschakeling eind 2022 af. De meeste toestellen in Brussel waren trouwens klaar voor de omschakeling naar rijk gas. Sibelga geeft aan dat er voor 20% van de gastoestellen een afregeling nodig was. Slechts 2% van de toestellen moest vervangen worden.


Bron: Livios

bottom of page