top of page
  • Ultimi totaalprojecten

Strengere energie-eisen voor wie woning wil bouwen of verbouwen

Ga je bouwen of een grondige energetische renovatie uitvoeren? Hou dan vanaf nu rekening met strengere normen voor het verplicht aandeel hernieuwbare energie. Dat aandeel gaat namelijk de hoogte in voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2023.


Bouwers en grondige renoveerders denken best goed na over welke hernieuwbare bronnen ze integreren in hun woning. Want om ervoor te zorgen dat elke woning tegen 2050 energiezuinig is, zullen we rekening moeten houden met steeds strenger wordende energienormen. Daarom zal vanaf begin dit jaar de minimum hoeveelheid energie, die we uit hernieuwbare energiebronnen kunnen halen, toenemen. In 2022 bedroeg die minimum hoeveelheid 15 kWh/m2. Dat aandeel is nu gestegen naar minstens 25 kWh/m2 voor nieuwbouwwoningen en naar 20 kWh/m2 voor ingrijpende energetische renovaties . Maar hoe maak je jouw woonst dan future-proof?


Bye bye aardgas, hello zon! Een van de opties is om de verwarming van je woning volledig hernieuwbaar te maken. Sowieso moeten we afstappen van aardgas. Je kiest dus best voor één of een combinatie van groene energiebronnen. Denk hierbij aan zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, verwarming op biobrandstof of een aansluiting op een warmtenet. Hou er rekening mee dat vanaf dit jaar enkel een zonneboiler plaatsen niet meer voldoende is. Daarbovenop zul je voor het verwarmen van het water voor bad en douche verplicht een beroep moeten doen op een hernieuwbare bron, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Voor het warm water in de keuken en de wasplaats is dit geen vereiste.


Wind & zon Daarnaast kun je er als (ver)bouwer voor opteren om te participeren in een windmolenpark of een project op zonne-energie of biomassa. Dat project moet wel in een straal van 25 km van je eigendom liggen. Kies je hiervoor, dan stijgt het verplicht aandeel hernieuwbare energie nogmaals met 10 kWh/m2. Nieuw is de gedeeltelijke participatie in een hernieuwbaar energieproject. Zo kun je jouw deelname combineren met andere maatregelen, maar ook hier komt er dan 10 kWh/m2 extra bij.


Verwarmen anno 2025 In 2025 gaan we nog een stap verder. Gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen zijn vanaf dan niet meer toegestaan. Voor onze verwarming kijken we dan naar een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming (al heeft dat alleen voordelen bij een zeer lage warmtevraag). Wat het aandeel hernieuwbare energie betreft vallen we terug op de eigen energieproductie via zonnepanelen, een zonneboiler en gedeeltelijke participatie.



Wat voor ‘gewone’ renovaties?

Woning of appartement aangekocht met E-peil E of F? Vanaf nu ben je verplicht om deze binnen de vijf jaar energievriendelijk te renoveren tot minimum een label D. Deze maatregelen moeten er, in combinatie met de verstrenging van het aandeel hernieuwbare energie per m2, voor zorgen dat elke woning tegen 2050 energieneutraal zal zijn.

Op energiesparen.be kun je de eisen vanaf 2023 en 2025 nog een keertje nalezen.


Bron: livios.be

Comments


bottom of page