top of page
  • Ultimi totaalprojecten

België moet per jaar ruim 10 miljard extra investeren in renovatie woningen


De investeringen in het energiezuiniger maken van woningen zijn veel te laag om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, waarschuwt de Nationale Bank.

'Er is een kloof tussen wat we moeten doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen en wat we zien.' Dat heeft Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, gezegd bij de voorstelling van vooruitzichten voor de Belgische economie. 'We zouden een boom van de investeringen in isolatie moeten zien, maar die zien we niet. '


Geert Langenus, macro-econoom van de Nationale Bank, plakte een bedrag op de extra inspanning. 'Jaarlijks zijn voor 10 tot 16 miljard euro extra investeringen in renovatie nodig, een toename van 33 tot 50 procent. Tegen 2050 zijn zowat 350 miljard euro aan bijkomende investeringen nodig om alle woningen heel energiezuinig (energieprestatiecertificaat A) te maken. Dat is een conservatieve inschatting.'Investeringen in isolatie zijn soms duurder dan andere oplossingen, zoals een warmtepomp.

De Europese klimaatdoelstellingen bepalen dat alle woningen tegen 2050 bijna klimaatneutraal moeten zijn. Wunsch vroeg zich wel af of die doelstellingen niet te ambitieus zijn. 'Investeringen in isolatie zijn soms duurder dan andere oplossingen, zoals een warmtepomp. Als de prijs van elektriciteit laag blijft, is het misschien beter wat meer elektriciteit te verbruiken, op voorwaarde dat die groen is.'


En laat renoveren nu toevallig onze specialiteit zijn... Zowel een renovatie met energiebesparing als een mooiere woning als resultaat is waar wij voor zorgen. Neem contact op voor een plaatsbezoek en een vrijblijvende gedetailleerde offerte.


Bron tekst: De TijdΣχόλια


bottom of page